De winter komt er weer razendsnel aan. En nu meer dan ooit moeten we met z’n allen erop letten dat we geen energie onnodig verbruiken. Enerzijds om de energiefactuur zo laag mogelijk te houden, anderzijds om het klimaat een handje te helpen. In dit artikel geven we je 5 tips om deze winter energie te besparen.

Ramen zijn zwakke punten in de isolatie van je woning. Zelfs door driedubbel glas kruipt warmte naar buiten. En elke graad die je binnen verliest moet je ook weer bijstoken.

Probeer daarom je ramen zo veel mogelijk te bedekken. Dit kan met gordijnen, screens of rolluiken. Rolluiken zijn allicht het meest efficiënt.

Natuurlijk moet je niet de hele dat je rolluiken of gordijnen gesloten houden. Er is al zo weinig daglicht in de wintermaanden. Maar is het ’s avonds donker of ben je even buitenshuis, probeer dan zo veel mogelijk je ramen te bedekken om de opgewekte warmte binnen te houden.

Op het eerste zicht staat deze tips haaks op de vorige. Maar toch is het belangrijk om regelmatig de ramen eens open te zetten en je woning goed te verluchten.

Vochtige lucht kan immers moeilijker opwarmen dan droge lucht. Lucht waarin geleefd wordt is vochtiger dan buitenlucht. Door je ramen eens open te zetten vervang je dus je moeilijk op te warmen lucht door frisse, droge lucht die wel sneller opwarmt.

Je doet dit uiteraard best niet op het moment dat je je woning net lekker warm hebt gestookt. Zet wekelijks ’s morgens de vensters een paar minuten open, wanneer de verwarming nog niet op staat. Dan zul je zien dat je op het einde van de maand heel wat minder energie hebt nodig gehad om je woning op te warmen.

Een klassieker onder de energiebesparingsmethodes, maar oh zo efficiënt. Zet je verwarming een paar graden zachter en doe een dikke trui aan. Je lichaam is een verwarmingsbron die helemaal gratis is. Hou deze warmte goed bij, dan hoef je minder te betalen aan externe verwarmingsmethoden.

Niet alleen een dikke trui kan helpen, ook een extra dekentje of thermisch ondergoed houdt je lichaamswarmte goed bij.

Heb je een klassieke verwarmingsketel? Dan is het aangewezen om die regelmatig te laten bijvullen en ontluchten. Als je dit een lange tijd niet doet komt er lucht in de buizen, waardoor de druk in de verwarmingsketel daalt. Het hete verwarmingswater stroomt minder goed door je woning en je radiatoren geven veel minder warmte af.

Een lekker warme douche in de winter kan enorm deugd doen. Maar voor je energiefactuur is een lange hete douche minder leuk. Je verbruikt niet alleen water, maar ook energie om je water op te warmen. Korter en/of kouder douchen is dus een manier om minder energie te verbruiken.

Hierbij willen we ook graag de voordelen van een warmtepompboiler bespreken. Dit is een soort boiler die veel minder energie verbruikt dan een klassieke boiler. Het gebruikt een speciale koelvloeistof die al met een fractie van de energie die je normaal nodig hebt je water opwarmt. Kun je je warmtepompboiler combineren met zonnepanelen, dan heb je waarschijnlijk geen energiekosten om je water op te warmen!

Tot slot warmt een warmtepompboiler je sanitair water veel sneller op dan een klassieke boiler. Zo hoeven er geen liters water weg te stromen alvorens je water op de gewenste temperatuur is.