Ga naar de inhoud
Home » Artikels » Is een plat dak beter voor zonnepanelen?

Is een plat dak beter voor zonnepanelen?

  Zonnepanelen blijven een populaire investering in woningen en bedrijven. De vraag naar zonnepanelen blijft groeien, al zijn er na vele jaren nog steeds vragen die blijven terugkomen. Een veelvoorkomende vraag is: ‘is een plat dak beter voor zonnepanelen dan een schuin dak?’. In dit artikel lees je het antwoord.

  We krijgen vaak de vraag of een plat dak interessanter is voor het plaatsen van zonnepanelen dan een hellend dak. Ook twijfelen mensen om een platte of een schuine carport te plaatsen, met zonnepanelen in het achterhoofd.

  Het antwoord op deze vraag is niet zo rechtlijnig. Een plat dak op zich is niet goed of slecht. Het hangt af van verschillende factoren.

  Het spreekt voor zich dat zonnepanelen voldoende zonlicht nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Een plat dak of carport moet dus vrij zijn van obstakels die schaduw kunnen veroorzaken, zoals nabijgelegen gebouwen, bomen of schoorstenen. Zelfs kleine schaduwen kunnen de energieopbrengst van de panelen aanzienlijk verminderen.

  Zonnepanelen en hun montageframes wegen behoorlijk wat. Het dak moet dus sterk genoeg zijn om dit gewicht te dragen zonder structurele schade op te lopen. Als jouw plat dak niet stevig genoeg is, zijn zonnepanelen geen haalbare optie.

  Een efficiënte installatie van zonnepanelen vereist vaak meerdere panelen die in rijen worden geplaatst. Daarom moet het platte dak voldoende ruimte bieden voor deze opstelling. Wil je meerdere rijen zonnepanelen op je plat dak? Dan moet er voldoende ruimte tussen de rijen zijn. Anders geeft de ene rij een schaduw op de volgende.

  De richting waarin de zonnepanelen worden geplaatst, heeft een aanzienlijke invloed op hun prestaties. Over het algemeen worden panelen op platte daken het best naar het zuiden gericht om maximaal zonlicht op te vangen. Al worden zonnepanelen tegenwoordig ook vaak Oost-West gericht. Zo heb je een mooie opbrengst van de ochtendzon (wanneer je koffiemachine en de radio aan staan), en de avondzon (tijdens het koken, televisiekijken…)

  Kortom, het is essentieel om deze factoren zorgvuldig te overwegen voordat je besluit om zonnepanelen op een plat dak te installeren. Door rekening te houden met zonlicht, daksterkte, oppervlakte en oriëntatie, kun je ervoor zorgen dat jouw investering in zonne-energie maximaal rendement oplevert. Neem gerust contact met ons op voor deskundig advies op maat en ontdek de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie.