Ga naar de inhoud
Home » Artikels » Is een zonneboiler interessant voor mij?

Is een zonneboiler interessant voor mij?

  Een zonneboiler is een populair duurzaam alternatief voor een traditionele boiler op gas of elektriciteit. Zonnestralen worden in plaats van elektriciteit of gassen gebruikt om je sanitair water op te warmen. Maar hoe werkt zo’n zonneboiler juist? En is een zonneboiler interessant voor mij? In dit artikel geven we je alle info!

  Een zonneboiler werkt op zonnestralen. Zonnecollectoren vangen de zonnestralen op en zetten deze om in warmte. Je moet voor een zonneboiler dus wel zulke collectoren plaatsen. Gelukkig zijn deze niet al te groot en passen ze op zowel hellende als platte daken.

  De zonnecollectoren sturen de gegenereerde warmte via een speciale vloeistof naar de boiler, die je sanitair water ermee verwarmt. Je gebruikt in het kort dus de zonnestralen om je water te verwarmen.

  Maar zonnestralen, die zitten toch vaak achter de wolken in ons regenachtig België? Klopt. Helaas halen we in België minder rendement uit zulke zonnecollectoren dan in pakweg Spanje of Griekenland.

  Daarom sluit men in België haast altijd een naverwarming aan op de zonneboiler. Wanneer er onvoldoende zon is om het water te verwarmen, zal deze naverwarming (een gasboiler of elektrische boiler) inspringen.

  Er bestaan ook zonneboilers die je vloerverwarming van warmte kunnen voorzien. Zulke combi-zonneboilers warmen zowel je sanitair water als je vloer op. Uiteraard hebben deze zonneboilers ook meer zonnestralen nodig.

  Er zijn heel wat soorten zonneboilers, elk met een andere prijs. Over het algemeen kosten zonneboilers tussen de € 2000 en € 6000.

  Via de netbeheerder kun je wel een premie krijgen tot maximaal 40% van het factuurbedrag (niet hoger dan € 2750).

  Bekijk zeker ook bij je gemeente of je recht hebt op premies voor de installatie van je zonneboiler.

  Zoals bij elke investering in duurzamer wonen raden we aan om eerst goed te bekijken wat deze investering zal doen voor je energieverbruik. Afhankelijk van jouw woning, woonplaats en woongewoonten kan een zonneboiler erg interessant zijn. In andere gevallen kun je beter voor een andere optimalisatie kiezen, omdat deze beter voor milieu én uw portefeuille zijn.

  Om helemaal zeker te zijn vraag je best raad aan een expert (onze mailbox staat open en onze telefoon staat aan). Je kunt wel al eens een kijkje nemen op https://apps.energiesparen.be/zonnekaart om een beeld te krijgen van wat de zon jouw woning kan bieden.