Als erkende onderhoudstechnicus krijgen we geregeld de vraag of het onderhoud van een gasketel of mazoutketel verplicht is. Op die vraag kunnen we kort en duidelijk antwoorden. Ja, het is verplicht om je gasketel of mazoutketel te laten onderhouden. Hoe je dat best laat doen, is een vraag die daar vaak op volgt. In dit artikel geven we meer uitleg over het onderhoud van je centrale verwarming.

Ja, je moet je centrale verwarming laten onderhouden door een erkende technicus. Voor een verwarmingsinstallatie op gas is een tweejaarlijks onderhoud verplicht. Een centrale verwarmingsinstallatie op mazout of een vaste brandstof (bv. pellets of hout) moet jaarlijks onderhouden worden.

Afzonderlijke verwarmingstoestellen die niet aangesloten zijn op het centrale verwarmingssysteem, zoals kachels of haarden, moeten niet verplicht onderhouden worden. Al wordt dit wel ten sterkste aangeraden.

Een onderhoud van een gasketel of mazoutketel bestaat minstens uit 4 vaste stappen.

  1. Een reiniging en controle van de rookafvoer
  2. Een controle van de staat van het toestel
  3. Een controle van de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht
  4. Een controle van de verbrandingswaarden

Om een onderhoud voor je gasketel in te plannen kun je contact met ons opnemen. Telefonisch, via e-mail of via ons contactformulier. Daarna plannen we een passend moment in voor het onderhoud van je ketel. Onze technicus komt langs, voert het onderhoud uit en je bent weer voor een of twee jaar (afhankelijk van je toestel) gerust.

Onderhoud van mazoutketels doen wij niet, maar we kunnen je er wel in adviseren.

De gebruiker van het verwarmingstoestel is verantwoordelijk voor de goede en veilige staat en werking van het toestel. Ook voor het onderhoud, dus. In een huurhuis is het dus de huurder die verantwoordelijk is.

De huurder moet tijdig contact opnemen met een erkende technicus. En indien nodig eventuele attesten of documenten overhandigen aan de verhuurder.

Als je gasketel of mazoutketel niet goedgekeurd wordt heb je 3 maanden de tijd om de ketel te laten herstellen of vervangen. Daarna kan de ketel herkeurd worden, hoogstwaarschijnlijk met meer succes.

Of je bij een afkeuring je ketel best herstelt of vervangt, daar adviseren we je natuurlijk uitgebreid in. We kijken in die gevallen ook naar andere (duurzamere) verwarminssystemen.

Moest je na een afkeuring na 3 maanden toch verder stoken zonder herstelling/vervanging en positieve herkeuring, pleeg je een milieumisdrijf.

Een ondergrondse stookolietank moet om de 5 jaar gecontroleerd worden door een erkende technicus. Voor een bovengrondse stookolietank is het niet wettelijk verplicht om deze te laten controleren.