Ga naar de inhoud
Home » Artikels » Mazoutketels: wat mag nog en wat niet?

Mazoutketels: wat mag nog en wat niet?

    De mazoutketel deed generaties dienst om gezinnen over heel België warm te maken. Nu zal de mazoutketel echter plaats moeten ruimen voor moderne alternatieven. Deze alternatieven zijn zuiniger en dus beter voor milieu en portemonnee. Deze overgang gaat niet van vandaag op morgen, maar wel met overgangsfases. Wat mag er vandaag nog wel? En wat niet meer? Dat bespreken we in dit artikel.

    In sommige gevallen mag men nog een mazoutketel plaatsten. Dit hangt af van het type gebouw en van de beschikbaarheid van het aardgasnet. Sinds 2022 mag je enkel een mazoutketel plaatsen in bestaande gebouwen in een straat zonder aardgasaansluiting.

    Is jouw gebouw een nieuwbouwwoning, een renovatieproject of ligt er aardgas in de straat? Dan is het verboden om een nieuwe mazoutketel te plaatsen.

    Verwarm je je huis nu op mazout? Dan mag je dit blijven doen tot je mazoutketel stuk gaat en niet meer te herstellen is. Daarna volg je de regels onder het vorige puntje ‘mag ik een mazoutketel plaatsen?’.

    Toch bekijk je best op voorhand al alternatieven voor een mazoutketel, ook als deze nog goed functioneert. Een moderner alternatief is toekomstgerichter, geeft je later minder gedoe en is bovendien beter voor milieu en portemonnee.

    Koop je een huis waarin een mazoutketel staat, dan ben je niet verplicht om deze te vervangen.

    Ja, ook niet-residentiële gebouwen moeten deze regels volgen. Hier maakt men wel een kanttekening bij: de regels gelden enkel voor stookolieketels met als doel om ruimtes te verwarmen of sanitair water op te warmen.

    Een mazoutketel die dient voor industriële processen mag je voorlopig wel nog plaatsen of vervangen.

    Een mazoutketel met een defect mag je in principe laten repareren. Onderdelen mogen vervangen worden door nieuwe onderdelen. Wanneer de volledige ketel toe is aan vervanging moet je op zoek naar een alternatief, tenzij er geen aardgas in de straat ligt (zie punt ‘Mag in een mazoutketel plaatsen?’).

    Ook als je mazoutketel nog onder garantie valt mag je deze niet laten vervangen als hij stuk is en je gaat renoveren of als hij stuk is en er aardgas in de straat ligt.

    Wie tegen de regels in toch een mazoutketel laat plaatsen riskeert een boete van 3000 euro, vermeerderd met 2000 euro per gebouweenheid.

    Wil je weten of jij nog een nieuwe mazoutketel mag plaatsen? Of ben je benieuwd naar de alternatieven? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.