Ga naar de inhoud
Home » Artikels » Waarom kiezen voor een warmtepompboiler?

Waarom kiezen voor een warmtepompboiler?

  De warmtepompboiler kwam de laatste maanden en jaren meer en meer opzetten als duurzaam verwarmingssysteem voor sanitair water. Maar wat is een warmtepompboiler juist? Hoe werkt hij? En waarom zou je kiezen voor een warmtepompboiler? In dit artikel geven we je alle uitleg.

  Een warmtepompboiler is een apparaat dat op een duurzame manier sanitair water opwarmt. De meeste woningen warmen vandaag sanitair water op met een elektrische boiler, maar deze boilers verbruiken erg veel energie.

  Een warmtepompboiler haalt energie uit de lucht en geeft warmte af aan het water. Het apparaat werkt ook wel op elektriciteit, maar verbruikt tot 3 keer minder dan een klassieke boiler!

  De grote innovatie van een warmtepompboiler zit hem in het feit dat hij geen hitte nodige heeft om water warm te maken. In het apparaat zit een koelvloeistof die al bij lage temperaturen gaat koken. Het gas dat vrijkomt bij deze kookreactie wordt door een compressor samengedrukt, waardoor de temperatuur stijgt.

  Deze temperatuurstijging verwarmt het sanitair water in de boiler. Dankzij de lage kooktemperatuur van de koelvloeistof is er veel minder energie nodig dan bij een klassieke boiler.

  Je kunt kiezen of je warmtepompboiler binnenlucht of buitenlucht gebruikt om energie uit te halen. Het kan bovendien ook een goed idee zijn om je warmtepompboiler te combineren met zonnepanelen. Zo betaal je helemaal geen energiekosten voor het opwarmen van je sanitair water!

  Het grootste voordeel van een warmtepompboiler is dat hij veel duurzamer is dan een klassiek verwarmingssysteem. Een warmtepompboiler verbruikt tot 3 keer minder elektriciteit dan de meeste andere systemen. Er is bovendien geen gas of mazout nodig om het sanitair water op te warmen.

  De kleine hoeveelheid elektriciteit kan zelfs volledig natuurlijk opgewekt worden. Je kunt immers je warmtepompboiler perfect aansluiten op zonnepanelen of andere natuurlijke energiebronnen.

  Een tweede voordeel is dat warmtepompboilers in tal van maten bestaan. Heb je geen massa’s ruimte om een grote installatie in kwijt te kunnen? Geen probleem. Een kleiner model kan zeker de oplossing zijn voor jou.

  Tot slot moet je met een warmtepompboiler nooit lang wachten op warm water. Het sanitair water is snel op temperatuur. Er hoeven dus geen liters water door het afvoerputje te stromen terwijl je wacht tot de douche warm wordt.

  Afhankelijk van het type kost een warmtepompboiler tussen de 1.500 en 5.000 euro. Deze prijs is exclusief btw en plaatsing. De offerte voor de plaatsing van een warmtepompboiler kan in de meeste gevallen pas opgemaakt worden na een bezoek ter plaatse.

  Wil je weten wat een warmteboiler kost in jouw project? Doe dan zeker een prijsaanvraag via onze prijsaanvraagpagina!