Steeds vaker worden nieuwbouwers en renoveerders aangespoord om voor warmtepompen te kiezen. Een warmtepomp is een verwarmingssysteem dat energie haalt uit de warmte van de directe omgeving. De keuze voor een warmtepomp is vaak al snel gemaakt. Maar daarna komt de volgende vraag: Er zijn zo veel soorten warmtepompen, voor welke soort warmtepomp moeten we kiezen? In dit artikel overlopen we de specificaties en voor- en nadelen van elke soort warmtepomp.
Grond-waterwarmtepomp
Grond-waterwarmtepompen gebruiken de warmte die in de grond zit. Het grote voordeel hiervan ten opzichte van sommige andere soorten warmtepompen is dat deze warmte relatief constant is en het systeem hierdoor een erg hoog rendement heeft. Luchttemperatuur schommelt fel, terwijl de grondtemperatuur meestal rond dezelfde waarde zit.
Grond-waterwarmtepompen kunnen meestal ook aangesloten worden op bestaande verwarmingssystemen, al ligt het rendement hoger bij moderne verwarmingsmethoden zoals vloerverwarming.
Er bestaan 2 soorten grond-waterwarmtepompen:
- Grond-waterwarmtepomp met verticaal captatienetwerk
Een buisstelsel gevuld met water en antivriesmiddel loopt verticaal tientallen meters in de grond. Hier neemt het water warmte op. Deze warmte wordt in de warmtepomp op een erg efficiënte manier omgezet naar energie om je huis te verwarmen. Een grond-waterwarmtepomp heeft een erg hoog rendement.
Het is aangewezen om op voorhand te checken of je een vergunning nodig hebt om een grond-waterwarmtepomp met verticaal captatienetwerk te plaatsen. - Grond-waterwarmtepomp met horizontaal captatienetwerk
Het buisstelsel van een horizontaal captatienetwerk loopt geen tientallen meters recht de grond in. Het systeem gaat minstens 1 meter diep en neemt dan een bocht van 90° om horizontaal verder te lopen op dezelfde diepte.
Dit maakt dat het systeem een grotere oppervlakte nodig heeft dan de verticale variant. Het rendement ligt hier ook wat lager omdat er zo kort bij het oppervlak meer temperatuurschommelingen zijn. Toch ligt het rendement nog steeds hoger dan bij een warmtepomp op lucht.
Een grond-waterwarmtepomp in het kort:
- Verticaal of horizontaal in de grond
- Erg hoog rendement
- Aansluitbaar op bestaand verwarminssysteem
- Hogere installatiekost
- Graafwerken noodzakelijk
Water-waterwarmtepomp
In principe werkt een water-waterwarmtepomp op dezelfde manier als een grond-waterwarmtepomp. Het enige verschil is dat een water-waterwarmtepomp de energie niet uit de warmte van de grond haalt, maar wel uit grondwater.
Grondwater wordt opgepompt. De warmtepomp onttrekt de warmte van het grondwater en geeft het af aan het verwarmingswater voor de verwarming van je woning.Article Sponsored Vind voor elk wat wils in onze collectie kleurrijke, heldere en stijlvolle sokken. Koop ze afzonderlijk of in bundels om kleur aan je outfit toe te voegen sock lade!
Net als de grond zelf heeft ook het grondwater een vrij stabiele temperatuur, met een erg hoog rendement als gevolg.
Er zijn wel enkele aandachtspunten bij het plaatsen van een water-waterwarmtepomp. Je moet water gaan oppompen uit de grond. Hier kunnen (op termijn) uiteraard ook kosten bij komen kijken en dit proces vraagt ook energie. Dit is bij andere soorten warmtepompen niet nodig. Ten slotte moet je waterput voldoende water kunnen afgeven om een constante werking van de warmtepomp de kunnen garanderen.
Een water-waterwarmtepomp in het kort:
- Werkt op grondwater
- Erg hoog rendement
- Dieptepomp nodig
- Voldoende grondwater nodig
Lucht-waterwarmtepomp
Waar een grond-waterwarmtepomp energie uit de grond haalt en een water-waterwarmtepomp uit het grondwater, haalt een lucht-waterwarmtepomp energie uit de lucht.
Het grote voordeel hiervan is dat er geen graafwerken nodig zijn en dat er geen dieptepomp constant water moet oppompen. De warmtepomp staat rechtstreeks in contact met de lucht en heeft geen captatienetwerk nodig. Dit zorgt voor een veel lagere installatiekost.
Het rendement van een lucht-waterwarmtepomp ligt dan wel weer iets lager, omdat de temperatuur van de lucht sterk schommelt
Onder de lucht-waterwarmtepompen bestaan allerhande modellen die we in dit artikel onmogelijk allemaal kunnen opnoemen. Deze modellen hebben elk hun eigen kostprijs en rendement.
Ten slotte is een lucht-waterwarmtepomp inzetbaar in nieuwbouwprojecten en in renovatieprojecten. Bij een renovatieproject is er wel een afgiftesysteem op lage temperatuur nodig. Is dit niet mogelijk, dan kun je kiezen voor een hybride systeem.
Een lucht-waterwarmtepomp in het kort:
- Werkt op lucht
- Geen graafwerken
- Lagere installatiekost
- Wat lager rendement
- Nieuwbouw en renovatie
Lucht-luchtwarmtepomp
Een lucht-luchtwarmtepomp staat net als een lucht-waterwarmtepomp rechtstreeks in contact met de lucht. Het enige verschil zit hem in de manier van verwarmen. Een lucht-waterwarmtepomp heeft de opgevangen energie af aan verwarmingswater dat door je verwarmingssysteem stroomt. Een lucht-luchtwarmtepomp verwarmt je woning met warme lucht.
Men kiest voor lucht-luchtwarmtepompen wanneer er geen verwarmingssysteem met circulerend water mogelijk is, of als toevoeging op de centrale verwarming.
Een lucht-luchtwarmtepomp in het kort:
- Werkt op lucht
- Verwarmt met lucht
- Wanneer er geen circulair water mogelijk is
- Vaak als bijverwarming
Welk soort warmtepomp is de beste voor mijn project?
Dat hangt van vele verschillende factoren af. Neem daarom contact met ons op om een afspraak in te plannen. Onze specialisten komen vrijblijvend een kijkje nemen en geven advies op maat. Wanneer je je keuze hebt kunnen maken stellen we een offerte op maat op.