Ga naar de inhoud
Home » Artikels » Zo kun je het E-peil van je woning verlagen

Zo kun je het E-peil van je woning verlagen

    We moeten allemaal groener en duurzamer gaan wonen. De tijd van massaal fossiele brandstoffen verbranden is voorbij. Tegenwoordig moeten woningen een laag E-peil hebben (energiezuinig zijn) om aan strenge EPB-waarden te voldoen. Maar hoe kun je het E-peil van je woning verlagen? In dit artikel geven we je enkele praktische tips.

    Het E-peil is een maatstaf die de energieprestatie van een gebouw aangeeft. Het E-peil geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw.

    Het E-peil wordt berekend aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie, de luchtdichtheid, de ventilatie, de verwarming en de gebruikte energiebronnen. Het E-peil geeft aan of je woning aan de energieregelgeving voldoet.

    We kunnen allemaal zelf ons steentje bijdragen om duurzamer te wonen, bijvoorbeeld door kouder te douchen of door de verwarming wat lager te zetten. Deze inspanningen gaan echter je E-peil niet verlagen.

    Het E-peil gaat puur over je woning zelf, niet over hoe je erin woont. Om je E-peil te verlagen zul je dus moeten renoveren.

    De belangrijkste optimalisatie om het E-peil van je woning te verlagen is isoleren. Opgewekte warmte moet zo lang mogelijk in huis blijven. Zo hoeft uw verwarminssysteem veel minder extra warmte te genereren.

    Je dak, gevel en vloer isoleren is een erg goede manier om het E-peil van je woning te verlagen. Pas nadat je woning goed geïsoleerd is, kun je verdere optimalisaties gaan doen.

    Eens je warmte efficiënt in huis blijft, is het belangrijk om je energie op een duurzame manier op te wekken. Verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen als aardolie of gas resulteren in een veel hoger E-peil dan groene alternatieven.

    Voor een laag E-peil opteer je best voor een warmtepomp, in combinatie met zonnepanelen en moderne verwarmingselementen. Een warmtepomp is bijvoorbeeld uitermate geschikt om te verwarmen via vloerverwarming. Al bestaan er ook moderne radiatoren die op een duurzame manier werken.

    Warmtepomp viessmann

    Is het een te grote investering om volledig over te stappen op groene energie van zonnepanelen en een warmtepomp? Dan kun je als tussenstap ervoor kiezen om je sanitair water alvast op een duurzame manier op te warmen.

    Met een warmtepompboiler of een zonneboiler verwarm je je sanitair water met veel minder energie dan bij een klassieke boiler. Combineer dit met zonnepanelen en je verwarmt je water volledig met groene energie. Perfect om het E-peil van je woning te verlagen!

    Waarom kiezen voor een warmtepompboiler - header

    Een woning met een laag E-peil voldoet sneller aan de strengen milieunormen die de overheid ons oplegt. Simpel. Maar een laag E-peil breng ook voordelen voor de bewoners met zich mee.

    Een laag E-peil wil immers zeggen dat je woning energiezuinig is. Bijgevolg zal je energiefactuur dan ook lager zijn wanneer je een laag E-peil hebt. Met goede isolatie en energiewinning uit zonnestralen hoef je veel minder energie van het net te halen. Investeren in een lager E-peil is daardoor een investering die zich op termijn terugbetaalt.

    Ten slotte is een laag E-peil uiteraard beter voor de planeet. We moeten allemaal samen ons steentje bijdragen om de opwarming van de Aarde tegen te gaan. Je woning duurzamer maken met een lager E-peil is een grote stap in de goede richting.

    Wil je graag investeren in een lager E-peil? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Als verwarmingsexperts helpen we je bij de keuze, installatie, keuring en het onderhoud van jouw duurzaam verwarmingssysteem.

    We bekijken de mogelijkheden voor jouw unieke situatie en geven advies op maat.